Zdrowe oleje

Tłuszcze roślinne są w większości olejami płynnymi. Wytwarzane są z nasion roślin oleistych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniają się do obniżenia zawartości cholesterolu i tym samym przyczyniają się do przeciwdziałania miażdżycy. Ich wpływ zanotowano również w obniżeniu ryzyka zachorowań na raka u kobiet po menopauzie.

OLIWA Z OLIWEK-EXTRA VERGINE

Właśnie ta oliwa extra vergine, dzięki braku filtracji jest najbardziej naturalnym i wartościowym produktem wśród oliw z oliwek . Oprócz niepowtarzalnego smaku, oliwa ta pozwala zachować wszystkie cenne dla organizmu składniki odżywcze zawarte w oliwkach, które są usuwane podczas filtracji. Oliwa z pierwszego tłoczenia charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą oraz mętną zawiesiną. Dzięki pominięciu filtrowania cząsteczki oliwek znajdujące się w mętnej oliwie zawierają nawet do 30% więcej cennych przeciwutleniaczy, które „walczą” z wolnymi rodnikami, a także opóźniają procesy starzenia się komórek.

OLEJ Z PESTEK WINOGRON

Ten tłuszcz zawiera najwięcej kwasu linolowego. Oprócz obniżania poziomu „złego” cholesterolu i magazynowania zapasów „dobrego”, co przyczynia się do ochrony przed chorobami serca, olej z pestek winogron jest także niezwykle bogatym źródłem witaminy E. Ta witamina to składnik kremów odmładzających, oraz kapsułek witaminowych.

OLEJ RZEPAKOWY ZIMNOTŁOCZONY

Olej ten przeciwdziała chorobom układu krążenia, w szczególności miażdżycy. Polepsza ogólną kondycje serca i całego układu krążenia. Obniża ryzyko wystąpienia choroby mięśnia sercowego. Jak większość olejów tłoczonych „na zimno” skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie, nasilając wydalanie złego cholesterolu. Tłoczony „na zimno” oznacza, tłoczony jest w temperaturze nie przekraczającej 40oC, co pozwala zachować właściwy poziom występujących w oleju witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Badania wskazały, że łagodzi objawy choroby związane z zapaleniem stawów. Zawiera bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwas oleinowy i kwas linolowy.

OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Nieporównywalny i delikatny smak szczególnie znany w kuchni francuskiej. Najlepszy do sporządzania wykwintnych sałatek i dań z grila. Przyczynia się do znacznego obniżenia zawartości cholesterolu we krwi i jego szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Zawiera największą ze wszystkich olejów ilość witaminy E . Doskonały środek w odchudzaniu który obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krwionośnego.